Werknemer sleept BNP Paribas Fortis voor de rechter

Een werknemer van de voormalige Fortis Bank, het huidige BNP Paribas Fortis, heeft zijn werkgever voor de rechter gedaagd. De werknemer verwijt de bank om begin 2008 op onwettelijke wijze kapitaal te hebben geronseld voor de overname van ABN Amro.

Volgens de advocaat van het personeelslid, meester Geert Lenssens, ging Fortis Bank geld ophalen bij haar eigen personeel en "werden die personeelsleden ertoe gebracht om bij de bank een lening aan te gaan omdat zij dat geld zelf niet hadden". Zijn cliënt, zo verduidelijkt Lenssens, kreeg een consumentenkrediet toegekend om de aandelen Fortis aan te kopen. "Indien de lening niet was bestemd om aandelen te kopen van Fortis, zou zeker nooit een consumentenkrediet zijn toegekend".

De cliënt blijft nu opgezadeld met Fortis-aandelen die veel minder waard zijn en met een lening die hij niet kan aflossen. Het zou gaan om een bedrag van 150.000 euro. De bank is naar de rechter gestapt om haar geld op te eisen. In een reactie heeft de werknemer nu een klacht ingediend bij het Brusselse vredegerecht. Het gaat volgens meester Lenssens immers om een verboden lening: de wet op het consumentenkrediet verbiedt om kredieten toe te staan met als verplichting of doel effecten aan te kopen.

Bovendien heeft Lenssens morele bedenkingen bij de werkwijze van de bank om via het personeel geld te ronselen "omdat ze toen al wisten in slechte papieren te zitten". De advocaat zou weet hebben van nog twee personeelsleden die in hetzelfde geval zijn.

Bij de vakbond fronst men de wenkbrauwen. Luc Broos (LBC) zegt niks te weten over leningen die zouden zijn toegekend aan personeelsleden voor het kopen van aandelen. Net zoals bij veel andere banken en bedrijven was bij de kapitaalverhoging een tranche voor het personeel voorzien. "Iedereen krijgt de kans om daarop in te tekenen, maar op eigen risico". Dat personeel daartoe zou zijn aangezet, via leningen, ontkent hij formeel. "Mijn interpretatie is dat het iemand is die geld verloren heeft en gefrustreerd is". (MDP)

Publicité
Publicité
Publicité

Messages sponsorisés

Messages sponsorisés